2 problem 2 çözüm

Ajax, web için olmazsa olmaz bir konuma gelmedi henüz ama işleri bazen öyle kolaylaştırıyor ki, kullanmasam bişeyleri eksik yaşadığımı düşünüyorum bazen ve öyle hızlı gelişiyor ki daha nedir diye araştırırken adamlar kendi APIlerini yazmışlar. İlgilenenler için burayı ziyaret etmenizi tavisye ederim.

gelelim sorunlara ajaxın kalbi XMLHTTP nesnesi ile IE arasında bir anlaşmazlık var. bazen rahatsız edici bir güvenlik uyarısı veriyor. neden niye diye ararken buldum bu https olan bir sitede http den yayımlanan bir nesne kullanmak gibi bişey. ilgililer bilir güvenli alanda güvensiz alandan bir nesne çağırınca /* bu resim, js, css olabilir */ IE güvelik uyarısı veriyor ehh haksız da sayılmaz.

Aynı sorun XMLHTTP objesi içinde geçerli. eğer alınan veri farklı bir domainden geliyorsa bu uyarı çıkıyor. meselâ flickrdan rss ile veri alıp kendi sitemde göstermek istiyorum. çözüm basit sunulan verileri kendi sitenizden almanız gerekiyor.

2. sorun Ajax ve Türkçe karakter problemi, sorunun kaynağını tam olarak anlayamadım. gelen verilerde problem yok, sunulan verinin karakteri de doğru. veriyi browser bozuyor olamaz çünkü hepsinde aynı problem var. büyük ihtimalle xmlhhtp objesi bozuyor. kimin bozduğu çokta önemli değil. çözüm olarak hiç Türkçe karakter kullanmamaya karar verdim :D

böyle de çözüm olmaz demeyin oldu bile..
html de her karakterin bir kodu var ç için ç kullanıyoruz. böyle olunca çözüm oldukça basitleşiyor; Türkçe karakterleri ya da düzgün gözükmeyen karakterleri html kodu ile değiştirip sunmak gerekiyor veriyi. PHP için şöyle bir fonksiyonu yazdım.


diğer karakterler için buraya bakıp ekleme yapabiliriniz.

Keywords: ajax,script.aculo.us,XMLHTTP,çözüm,php,javascript,web2.0