moo.dom ve Behaviour

“Dur hele bunlar da neyin nesi?” diyenleri duyabiliyor gibiyim zira hiçbir türkçe sitede bahsi geçmemiş olması beni oldukça şaşırttı.
moo.dom ve Behaviour farklı fakat aynı iş için yazılmış 2 farklı javascript kodu. Yaptıkları iş web 2.0 ile ilgilenen herkesin ekmeğine yağ sürecek cinsten. Şöyleki az çok javascript ile ilgilenen herkes bilir ki javascript kodumuzu ya script tagları arasına yazar yada farklı bir .js dosyasına yazıp HTML dosyamıza ekleriz ve yazdığımız kodu tetiklemesi için onclick(); gibi fonksiyonları kullanırız. Kullandığımız bu fonksiyonlar HTML kodu içinde olamak zorundadır javascript kodumuz farklı dosyada olsa bile.
İşte moo.dom ve Behaviour bu fonksiyonları HTML kodundan ayırmamıza olanak sağlıyor. Bunu yaparken de CSS tarzı seçim metodu kullanıyor. (.class #id veya HTML elemanı adı ile). Yani HTML kodunuza hiç javascript karıştırmadan istediğiniz eleman yada elemanlara tetikleyiciler (event listeners) ekleyebilirsiniz. Gerçekten harika.
CSS ve XHTML kodlayanlara gün doğdu diyebilirim çünkü bu scriptleri kullanmak için HTML kodunuzu anlamsal olması gerekiyor. Her istediğiniz elemana rahatça erişebilmelisiniz. Bu da her elemanı iyi tanımlamakla oluyor.
Benim kişisel seçimim moo.dom’dan yana. prototype.js kütüphanesini kullanıyor bu ekstradan 50kb bir yük demek diye düşünebilirsiniz. Fakat zaten prototype’a ihtiyacınız olacağı için (ilerde mutlaka kullanacağınıza eminin) sorun olmayacaktır. Ayrıca lite verisiyonu da mevcut. Kod yapısı olarak behaviour’dan daha basit.
Gerisi bize kalmış :)

Keywords: javascript,web2.0,prototype,moo.dom,css,xhtml